Hvad koster et nyt hus?

Når du vælger at få bygget nyt hus, er der flere ting, der kan gå ind og påvirke prisen. Vælger du et typehus eller et arkitekttegnet hus? Og Hvilke krav og ønsker har du til huset? Det er umuligt at give en guide til en præcis pris på dit nye hus, men i denne artikel kan du læse mere om, hvad der kan påvirke prisen af dit nye hus.

Arkitekttegnet hus eller typehus?

Den måske største prisforskel kommer i valg af hustype. Et typehus er noget billigere end et arkitekttegnet hus, der er specielt designet til dig. Dette skyldes at processen med et typehus går noget hurtigere. Hvis du vælger et typehus, har byggefirmaet allerede tidligere fået byggetilladelse fra kommunen til lignende huse, hvilket gør denne proces meget hurtigere. Samtidig går selve bygningen af huset hurtigere, da entreprenørfirmaet har opført lignende huse før. Du kan forvente at spare op mod 50% i pris på et nyt hus, hvis du vælger typehus.

Den noget højere pris på et arkitekttegnet hus, skyldtes også en del forarbejde i form af tegningerne til dit nye hus. Dette er arbejdstimer du skal betale for, hvor der ikke sker et egentligt byggeri.

Taget kan påvirke prisen

Hvilken tagtype, du ønsker på dit nye hus, kan faktisk påvirke prisen. Den billigste løsning er et tag af fibercement, der er overfladebehandlet. Dette tag vil på et 125 m2 hus koste ca. 250.000 kr. Tagets billigere pris, skyldtes at fibercementtag monteres i store plader, der er hurtigere at lægge.

Det klassiske tegltag, tagpap og ståltag ligger alle tæt. Den dyreste af de 3 vil koste omkring 300.000 kr. på et 125 m2 hus. De to andre typer er mellem 5 og 10.000 kr. billigere, så der er ikke meget at spare. Tegltaget lægges per sten, hvilket gør, at det tager længere tid at ligge. Til gengæld er det den tagtype, der holder bedst. Skal tegltaget være glaseret tegl, stiger prisen betydeligt i forhold til ovenstående.

Andre elementer, der kan påvirke prisen

Der er mange ting, der kan påvirke prisen på dit nye hus. Skal du fx have bygget en carport sammen med huset, skal du forvente en merpris på omkring 5.000 kr. pr. m2 carport. Denne pris kan variere rigtig meget, afhængigt af dit byggefirma.

Har du specielle ønsker til udformningen i forbindelse med typehuset, kan også dette øge prisen på dit nye hus. Entreprenøren er vandt til at arbejde med huse, der minder om typemodellen, så hvis du har betydelige ændringer i forhold til disse, kan du forvente en merpris på dit hus, da det bliver sværere for entreprenøren at beregne byggetiden.

En sidste ting, der kan ændre din nye huspris, er det nye køkken. Der er stor prisforskel på om du vælger et billigt køkken, eller om du ønsker et stort eksklusivt køkken med mange over- og underskabe, køkken ø, fritstående emhætte, og hvad du ellers kan forestille dig. Et godt råd, er at planlægge dit budget, inden du fået bygget. Hvis du ønsker hjælp omkring prisen på dit nye hus så se læs mere her.